PAPRIK AYAM
Bahan-bahan :
- AYAM
- BAWANG MERAH BESAR
- BAWANG MERAH & PUTIH
- CILI API
- Sos cili @ cili boh
- KICAP
- SAYUR : KACANG PANJANG , CARROT
- SERAI ~ 2 batang sahaje..bukan 2 cekak yer =p
- KIUB AYAM knorr
- KIUB TOMYAM @ PES TOMYAM
- DAUN LIMAU
CARA-CARA:
- Tumbuk bawang merah dan putih..cam biase kalau bwg merah 6-8 biji, bawang putih hanye 3 biji .
- Panaskan kuali bersame minyak masak, tumis bawang yg telah lumat ditumbuk...bile naik bau masukkan pule bawang merah besar yang telah dihiris.
- Bile bawang besar layu....masukkan 2 batang serai yg telah diketuk..
- Selepas itu, masukkan sedikit sos cili or cili boh dan masukkan cili api yang telah ditumbuk(x hancur pon takpe).
- Apabila tumisan tu da kering dan naik bau...masukkan sedikit air dan tambah kiub ayam & tomyam (setiap kiub gune separuh sahaja)
- Kemudian masukkan ayam kite tadi...
- Apabila ayam hampir masak..masukkan sayur
- Bile masak ayam tadi bersama sayur masak...masukkan sedikit kicap, if nak add sos tiram pon bleh lagi soodap!(i x pakai sbb alergik) dan masukkan daun limau purut untuk bau yang lebih harum (time nih mmg da teserlah dah bau paprik!!)
- Tambahkan garam secukup rase...birakan sehingga mendidih.Kemudian..siap dah!!! CARI NASI PANAS LA..PE LAGI hehhe
(SELAMAT MENCUBA!!)
No comments:
Post a Comment