setia pada PAKCIK SAN REMO ;p
CARA -CARA :
BAHAN-BAHAN SOS PUTIH:
- 60 gram butter
- 600 ml susu segar
- 60 gram tepung gandum ~untuk pekatkan kuah
- grated cheddar cheese (nak pkai kraf single cheese pun bleh)
- garam
- lada sulah
- Gunakan api perlahan..panaskan periuk bersama butter.
- Then masukkan susu segar dan tepung gandum...masuk perlahan2 agar tepung x berketul yer
- Pastu da sebati, masukkan Grated cheese tadi...sebanyak yg anda rase sesuai yer...taruk cket2 dulu.Bila kuah agak pekat...stop!
- Last~ cam biase masukkan sedikit garam dan lada sulah sebagai perasa
- Bile dah mendidih...matikan api and bersedia tu wat sos merah pule
BAHAN SOS MERAH:
- Sos prego
- Mince Meat
- Tomato pure
- Capsicum
- Cendawan butang
- Bawang besar
- Carrot
- Black paper
- Perkare pertama...panaskan periuk dengan sedikit minyak masak or olive oil
- Masukkan bawang besar dipotong dadu..tumis hingga naik bau.
- Pastu, masukkan sos prego satu botol tu yerr and tomato pure.. baru KAW!
- Masukkan pule mince meat kedalam periuk....godek2@kacau yer supaye meat x bergumpal~kang jadi meat ball plaks hehhe
- Masukkan sedikit air utk elak terlalu pekat ...SIKIT SAHAJA!!!
- Bile mince meat dah masak....masukkan semua sayur mayur etc...capsicum,carrot and cendawan butang
- Kacau bahan2 semua tu...hingga masak
- Last skali tambah garam dan blackpaper sebagai perase
(NOTE: CARE SEBIJIK CAM NK WAT SOS SPAGETTY BUT LESS WATER!! )
- Inilah die rupe lasagna pokcik San Remo yerr...
- Care nak selamat...lembutkan dulu lasagna ni k...celur air panas @ merus kejap tok lembutkan bukan pe..walaupon die tulis INSTANT! tapi ..takut time kite bakar ia x cukup air or terlebih lembik
~ PALING PENTING : PASTIKAN JGN WAT SOS TERLALU CAIR..NANTI LASAGNA AKAN TERLALU LEMBIK & JANGAN TERLALU PEKAT, NANTI LASAGNA JADI KERAS~
CARA LAYER LASAGNA:
- layerkan sos merah dahulu pada pan...or bekas or dulang pembakar
- susun lasagna anda tadi ..pastikan x bertindih yer
- layering again wif sos putih...
- then ulang kembali layer dengan sos merah
- hah!! wat balik cam tadi sampai penuh bekas tu ......
- Tapi for upper top pastikan ia sos putih ok'
- Last skali utk tambah MENAWAN....tabur mozarella cheese & sedikit oregano leaves (MC) di atas lasagna tadi
AKHIR SEKALI : MASUKKAN DALAM OVEN...
(sorry x ingat la bakar brape lame..n gune suhu byk mane..nnt i update ok...so sorry )
HASILNYER.....
|
No comments:
Post a Comment