Friday, June 8, 2012

LASAGNA



 LASAGNA



BAHAN SOS MERAH:
  1. Sos prego
  2. Mince Meat
  3. Tomato pure
  4. Capsicum
  5. Cendawan butang
  6. Bawang besar
  7. Carrot
  8. Black paper






BAHAN-BAHAN SOS PUTIH:
  1.  60 gram butter
  2. 600 ml susu segar
  3. 60 gram tepung gandum ~untuk pekatkan kuah
  4. grated cheddar cheese (nak pkai kraf single cheese pun bleh)
  5. garam
  6. lada sulah
MOZARELLA Cheese utk topping k...bukan utk sos putih


BAHAN LAIN UTK LASAGNA:
  1. LASAGNA
  2. Add caption
    Add caption
  3. MOZARELLA CHEESE
setia pada PAKCIK SAN REMO ;p





CARA -CARA :




BAHAN-BAHAN SOS PUTIH:
  1.  60 gram butter
  2. 600 ml susu segar
  3. 60 gram tepung gandum ~untuk pekatkan kuah
  4. grated cheddar cheese (nak pkai kraf single cheese pun bleh)
  5. garam
  6. lada sulah

  • Gunakan api perlahan..panaskan periuk bersama butter.
  • Then masukkan susu segar dan tepung gandum...masuk perlahan2 agar tepung x berketul yer
  • Pastu da sebati, masukkan Grated cheese tadi...sebanyak yg anda rase sesuai yer...taruk cket2 dulu.Bila kuah agak pekat...stop!
  • Last~ cam biase masukkan sedikit garam dan lada sulah sebagai perasa
  • Bile dah mendidih...matikan api and bersedia tu wat sos merah pule





BAHAN SOS MERAH:
  1. Sos prego
  2. Mince Meat
  3. Tomato pure
  4. Capsicum
  5. Cendawan butang
  6. Bawang besar
  7. Carrot
  8. Black paper

  •  Perkare pertama...panaskan periuk dengan sedikit minyak masak or olive oil
  • Masukkan bawang besar dipotong dadu..tumis hingga naik bau.
  • Pastu, masukkan sos prego satu botol tu yerr and tomato pure.. baru KAW!
  • Masukkan pule mince meat kedalam periuk....godek2@kacau yer supaye meat x bergumpal~kang jadi meat ball plaks hehhe
  • Masukkan sedikit air utk elak terlalu pekat ...SIKIT SAHAJA!!!
  • Bile mince meat dah masak....masukkan semua sayur mayur etc...capsicum,carrot and cendawan butang
  • Kacau bahan2 semua tu...hingga masak 
  • Last skali tambah garam dan blackpaper sebagai perase
(NOTE: CARE SEBIJIK CAM NK WAT SOS SPAGETTY BUT LESS WATER!! )




  •  Inilah die rupe lasagna pokcik San Remo yerr...
  • Care nak selamat...lembutkan dulu lasagna ni k...celur air panas @ merus kejap tok lembutkan bukan pe..walaupon die tulis INSTANT! tapi ..takut time kite bakar ia x cukup air or terlebih lembik

~ PALING PENTING : PASTIKAN JGN WAT SOS TERLALU CAIR..NANTI LASAGNA AKAN TERLALU LEMBIK & JANGAN TERLALU PEKAT, NANTI LASAGNA JADI KERAS~



CARA LAYER LASAGNA:

  1. layerkan sos merah dahulu pada pan...or bekas or dulang pembakar 
  2. susun lasagna anda tadi ..pastikan x bertindih yer
  3. layering again wif sos putih...
  4. then ulang kembali layer dengan sos merah
  5. hah!! wat balik cam tadi sampai penuh bekas tu ...... 
  6. Tapi for upper top pastikan ia sos putih ok'
  7. Last skali utk tambah MENAWAN....tabur mozarella cheese & sedikit oregano leaves (MC) di atas lasagna tadi 





AKHIR SEKALI : MASUKKAN DALAM OVEN...

(sorry x ingat la bakar brape lame..n gune suhu byk mane..nnt i update ok...so sorry  )




 HASILNYER.....





















No comments:

Post a Comment