Tuesday, January 10, 2012

TUNA KIMBAP

Huurmmh  oleh kerana my hubby bg seaweed yg byk coz die bru blik dr pangkor. So terniat ati nak try wat kimbab...

TUNA KIMBAP

Bahan-bahan:

  • nasi (nasi biase je i pkai and without ant vinegar)
  • timun
  • telur
  • tuna 
  • seaweed kering

Cara-cara:

  1. Letakkan seaweed kering ditempat yg rata dan kering, then letak nasi (x panas) di atas seaweed dan ratakan.Jangan letak nasi terlalu banyak, cukup setakat memenuhi seaweed.
  2. Kemudian letak timun jepun yang dipotong memanjang (lidi)...
  3. Gorengkan telur menjadi telur dadar nipis dan roll kannya
  4. Setelah letak timun di atas nasi + seaweed, taruk pule egg roll td dgn kemas.
  5. Tuna mayonnaise yg mmg ready made di tambah dalam kimbab =  seaweed+nasi+timun+egg role+tuna mayonnaise
  6. Akhir sekali.....gulungkan kesemua bahan tadi yer!!! pastikan bentukkan jadi bulat ..nak senang pkai la bamboo matt...tp i gulung gitu sajew..
  7. Time nak potong....potong kimbab guna pisau tajam yang telah dibasah kan sedikit (hujung tempat yg tajam) supaya kimbab x pecah...dan senang untuk dipotong.


    <<Bahan-bahan boleh dipelbagaikan lagi mengikut citarasa anda yerr >> 

    SELAMAT MENCUBA!! XD



    No comments:

    Post a Comment