Thursday, January 26, 2012

Roasted Chisken wif Blackpaper Gravy

Menu utk hari ini :


Roasted Chicken wif Blackpaper Gravy




Roasted Chicken

Bahan- Bahan :
  • Bawang puteh
  • Halia
  • Garam
  • Secukup Rasa (magge)
  • Kicap
  • Blackpaper
  • Oregano (MC)
  • yang paling penting ~ AYAM!!!!




Cara-cara:

  1.  Tumbuk @ giling@ mixer bawang puteh dan halia.
  2. Campur segale rempah2 yg kite gune untuk memerap ayam :   (bawang puteh+halia digiling) + (garam secukup rasa) + ( secukup rasa -magge- jgn byk2 poning kg nnt) + blackpaper + oregano leave + kicap and if nk add honey pon bleh.
  3. After tht, gaulkan bhn2 td b'same aym dengan sebati. Then....just leave it for half an hour for marinade ..or lagi lame perap lg bagus..





 
          4.  Lepastu.....letak planta @ butter pd dulang pembakar....letakkan ayam yg dah di perap....akhir
               sekali bakar ayam pada suhu 200c slame 30-40 minit.








Black paper Gravy

Bahan-Bahan:
  • Bawang Besar (dihiris)
  • Bawang Puteh (tumbuk/kisar/potong dadu)
  • Kicap
  • Blackpaper ( mengikut cite rase sendri..nak podeh taruk bebanyak)
  • Garam
  • Kiub pati ayam ( sikit yo' jgn lobih)
  • Tepung Jagung
  • Butter/Planta/Minyak masak
~ sepatutnyer ade gamba...oleh kerane internet mengalahkan siput, so delay la nk truk pics ni~

Cara-Cara:

  1. Panaskan sedikit butter dikuali, kemudian tumis bawang besar sehingga layu dan masukkan bawang putih. Saye tumis bwg putih agak lambat coz nnt die cepat hangus...
  2. Selepas itu, letak sedikit air dan masukkan sedikit kiub ayam. Then, biarkan ia sehingga mendidih....lepas tu tuang sedikit kicap + blackpaper+ garam secukup rasa
  3. Akhir sekali.....apabila kuah ini dah sedia kene dgn cita rasa anda, letakkan sedikit tepung jagung+ air...supaya ia lebih pekat likat..baru syioook!
(pastikan bawang putih tidak terlalu byk & sesuai dgn kadar kuah sekirenye terlebih..alamat PEDAU la rasenye...if x gune garlic pon xpe..its ok...i suke gne coz bau die lbih harum)


inilah hasil nyerrr~

No comments:

Post a Comment