Roasted Chicken wif Blackpaper Gravy
Roasted Chicken
Bahan- Bahan :
- Bawang puteh
- Halia
- Garam
- Secukup Rasa (magge)
- Kicap
- Blackpaper
- Oregano (MC)
- yang paling penting ~ AYAM!!!!
Cara-cara:
- Tumbuk @ giling@ mixer bawang puteh dan halia.
- Campur segale rempah2 yg kite gune untuk memerap ayam : (bawang puteh+halia digiling) + (garam secukup rasa) + ( secukup rasa -magge- jgn byk2 poning kg nnt) + blackpaper + oregano leave + kicap and if nk add honey pon bleh.
- After tht, gaulkan bhn2 td b'same aym dengan sebati. Then....just leave it for half an hour for marinade ..or lagi lame perap lg bagus..
4. Lepastu.....letak planta @ butter pd dulang pembakar....letakkan ayam yg dah di perap....akhir
sekali bakar ayam pada suhu 200c slame 30-40 minit.
Black paper Gravy
Bahan-Bahan:
- Bawang Besar (dihiris)
- Bawang Puteh (tumbuk/kisar/potong dadu)
- Kicap
- Blackpaper ( mengikut cite rase sendri..nak podeh taruk bebanyak)
- Garam
- Kiub pati ayam ( sikit yo' jgn lobih)
- Tepung Jagung
- Butter/Planta/Minyak masak
~ sepatutnyer ade gamba...oleh kerane internet mengalahkan siput, so delay la nk truk pics ni~
Cara-Cara:
- Panaskan sedikit butter dikuali, kemudian tumis bawang besar sehingga layu dan masukkan bawang putih. Saye tumis bwg putih agak lambat coz nnt die cepat hangus...
- Selepas itu, letak sedikit air dan masukkan sedikit kiub ayam. Then, biarkan ia sehingga mendidih....lepas tu tuang sedikit kicap + blackpaper+ garam secukup rasa
- Akhir sekali.....apabila kuah ini dah sedia kene dgn cita rasa anda, letakkan sedikit tepung jagung+ air...supaya ia lebih pekat likat..baru syioook!
(pastikan bawang putih tidak terlalu byk & sesuai dgn kadar kuah sekirenye terlebih..alamat PEDAU la rasenye...if x gune garlic pon xpe..its ok...i suke gne coz bau die lbih harum)
No comments:
Post a Comment