Friday, June 8, 2012

PAPRIK AYAM



PAPRIK AYAM






Bahan-bahan :

  • AYAM
  • BAWANG MERAH BESAR
  • BAWANG MERAH & PUTIH
  • CILI API
  • Sos cili @ cili boh
  • KICAP
  • SAYUR : KACANG PANJANG , CARROT 
  • SERAI ~ 2 batang sahaje..bukan 2 cekak yer =p
  • KIUB AYAM knorr
  • KIUB TOMYAM @ PES TOMYAM
  • DAUN LIMAU


 CARA-CARA:

  1. Tumbuk bawang merah dan putih..cam biase kalau bwg merah 6-8 biji, bawang putih hanye 3 biji .
  2. Panaskan kuali bersame minyak masak, tumis bawang yg telah lumat ditumbuk...bile naik bau masukkan pule bawang merah besar yang telah dihiris.
  3. Bile bawang besar layu....masukkan 2 batang serai yg telah diketuk..
  4. Selepas itu, masukkan sedikit sos cili or cili boh dan masukkan cili api yang telah ditumbuk(x hancur pon takpe).
  5. Apabila tumisan tu da kering dan naik bau...masukkan sedikit air dan tambah kiub ayam & tomyam (setiap kiub gune separuh sahaja)
  6. Kemudian masukkan ayam kite tadi...
  7. Apabila ayam hampir masak..masukkan sayur 
  8. Bile  masak ayam tadi bersama sayur masak...masukkan sedikit kicap, if nak add sos tiram pon bleh lagi soodap!(i x pakai sbb alergik) dan masukkan daun limau purut untuk bau yang lebih harum (time nih mmg da teserlah dah bau paprik!!)
  9. Tambahkan garam secukup rase...birakan sehingga mendidih.Kemudian..siap dah!!! CARI NASI PANAS LA..PE LAGI hehhe


(SELAMAT MENCUBA!!)


No comments:

Post a Comment